Gyakori kérdések

e-mail

www.elektroncso.hu » cikkek

 

A 6С33С-В SE erősítő
Bozó Balázs


Az orosz csoda cső, ahogyan a nyugati sajtóban emlegetik. Az orosz csőgyártás egyik figyelemre méltó – audió szempontból – darabja. Érdekes módon az orosz csövek valahogy nem kerülnek be a nagy csőlegendák körébe. Persze vannak kivételek, mint például a GM-70, ahogyan ezt Béri úr is bemutatta cikkében. Szerintem, és még szerencsére mások szerint is a 6С33С-В ugyan úgy megérdemelné a legendás jelzőt, mint a fentebb nevezett. Rengeteg olyan tulajdonsága van ami miatt egy valamire való hifista nem mehet el mellette. Alacsony impedenciája, alacsony anódfeszültség igénye, valamint a szinte brutálisan nagy anód árama! Az, ezekből a tulajdonságokból adódó alacsony belső ellenállása már csak bonusz, jutalom.

Az orosz csövek hazánkban meglehetősen nagy figyelemnek vannak kitéve, hiszen sok maradt itt az „ideiglenes” itt tartózkodás alkalmával, amihez viszonylag olcsón még most is hozzá lehet jutni. Sajnos az emberek hajlamosak, az orosz csövek hallatán – név említéskor, nem a hangjuk hallatán – csak legyinteni, pedig érdemes lenne elgondolkodniuk pár olyan dolgon, amik tények. Az orosz ipar tulajdonképpen a mai napig termeli a csöveket, azok gyártását soha nem szüntették meg! A csövek elsődleges felhasználása és kifejlesztésének célja nyilván valóan katonai célzatú. Ez a csövek szempontjából olyan extrém helyzetekben is kiváló eredményeket követel meg, ami polgári csöveknél soha nem volt kitétel. A katonai célú gyártás tehát megkövetelte a folytonos fejlesztést. A másik szempontból, a volt Szovjetunió ( részben Ukrajna) területén a csőgyártás szempontjából fontos nyersanyagok megtalálhatóak, nem ritkán olyan összetételben, ami szinte már ideális, a csőgyártás tekintetében. Azt meg ugye kár megemlíteni, hogy a náluk mégsem megtalálható nyersanyagok, a „baráti” országokból beszerezhetőek voltak. A háború utáni „agy” leszívásról illetve hatásairól, ne is beszéljünk, amikor is a kiváló tudósokat a megszállt területekről begyűjtvén, azokkal építették és fejlesztették ki a saját gyártást. Természetesen úgy, hogy az anya országban a teljes gyárat leszerelték, mint ahogyan a Tungsrammal is tették. Mindezeket figyelembe véve állíthatjuk, hogy a legjobb csövek valószínűleg itt készülnek. Amikor katona voltam, említették a tervezési szempontokat, miszerint azért használnak még mindig csöveket a katonai rádiókban, mert a cső az extrém helyzetekben sokkal jobban megállja a helyét, mint bármely félvezető. Gondoljunk csak az olyan fegyverekre, amelyek a légkör statikus töltését növelik meg. Ilyen esetben egy félvezető már elköszön, a csövet legfeljebb átüti, de amikor a kisülés megtörtént, többnyire dolgozik tovább. Az orosz csövek a gyári adataik sokszor többszörösét is tudják. Egyrészt mert az adatokat - az ellenség megtévesztésére – eleve úgy adják meg, másrészt a katonai felhasználás ezt kívánta meg. Katonai híradósok gyakran láttak már izzó anódú ГУ-50-et üzemben és nem percekig, hanem évekig így dolgozni. Valószínűleg 6С33С-В-t is láthattak volna, ha nem takarná eredeti helyén egy fém szerelvény, amely a hő elviteléről is gondoskodni hivatott.

De, visszatérve a 6С33С-В-hez egy tápegységek számára kifejlesztett stabilizátor csőről van szó, ezért nem véletlenek a fentebbi adatok és a kicsi belső ellenállás. Állítólag a MIG-25 fedélzetén is megtalálható volt, ami indokolhatja a brutális belső felépítését, hiszen 7G-t kell kibírnia. A magyarországi példányok azonban sokkal inkább földi lokátor állomásokból származnak. A kinézete annyira ronda, hogy ebből feltétlenül építeni kell egy erősítőt. Van ismerősöm, akinek sikerült az eredeti foglalat szerelvényhez is hozzájutnia, ami kellően tudományos és technokrata kinézetet tud adni egy ilyennel épült készüléknek. Valószínűleg a kettős fűtés, katód és rács megoldást is valami extrém helyzet kívánta meg. A csővel amúgy érdemesebb óvatosan bánni, mert üzem közben a külseje is meghaladja a 260oC-ot! Ez a készülék építésében is óvatosságra kell, intsen mindenkit!

A 6С33С-В adatai:
 módszimpladupla
fűtőfeszültség:6,3V12,6V
fűtőáram:6-7,2A3-3,6A
Anódfeszültség:120V120V
Anódáram:470mA630mA

A cső adatait tehát mindezen körülményeknek köszönheti. Ezen adatok a kellően nem elhívatott embert OTL erősítő építésre is ösztönözhet, és ha körbe nézünk számos ilyen megoldást is, találunk. Az OTL erősítők azonban pont azt nem tartalmazzák, ami egy csöves erősítőt csöves erősítővé avanzsál nevezetesen a kimenőtrafót, mert bármily érdekes a csöves erősítő hangja nem kizárólag a csőtől az, ami. Ha pusztán így lenne, akkor egy OTL sokkal inkább sláger lenne, mint a 300B-k vagy a 211-ek. Az OTL kapcsolás – bár sok igen jó is született – alapvetően küszködik a kimeneten megtalálható egyenáramú komponensektől, ami egy csatoló kondenzátor segítségével, vagy kapcsolás technikával megoldható. A probléma pont ez, ha kondenzátort használunk, ismét raktunk a jel útjába egy olyan tagot, ami jelentősen befolyásolja a hang minőségét. Ha kapcsolás technikai megoldást választunk ismét ott a probléma, ha valami gixer folytán kijut a hangszóróra az egyenáram és tönkreteszi az amúgy drága hangfalunkat, nem nyertünk vele túl sokat. Másrészt egy 6С33С-В OTL kapcsolás tipikus felépítése az, hogy a hálózatból közvetlenül nyeri (egy leválasztó trafón keresztül) a tápját. Hely és trafó szempontjából tehát nem igen nyerünk vele, nem beszélve arról, ha nem akarjuk a trafóval lekorlátozni erősítőnk képességeit, a leválasztó trafónak majdnem olyan jó anyagúnak kell lennie, mint egy kimenőnek, akkor meg mit is nyertünk a dolgon? Ráadásul az OTL-eknek FET-es hangjuk van.

A fentebbi körülményeket figyelembe véve maradtam tehát egy SE megoldásnál és kimenőtrafónál. A kapcsolásom alapját egy japán, internetről letöltött kapcsolás adja. (Az eredeti rajzban azért, mint minden internetes rajzban néhány hiba található.) Számomra szimpatikus dolog az, ebben a kapcsolásban, hogy a végcsövet közvetlenül az előző fokozat katódjáról hajtja, mindenféle csatoló kondi nélkül. Csatoló kondi azért található benne, mert az ezt megelőző fokozat már így juttatja el jelét erre, a meghajtó fokozatra. Ahhoz, hogy a meghajtó fokozat ezt DC csatoltan megtehesse a 6С33С-В munkapontját is ez a fokozat, állítja be. Tehát kívánatos ezen, fokozatnak hamarabb élednie, mint a végcsőnek. Ez a gondolatmenet késztetett arra, hogy a szokásostól eltérően egy hálózati trafón lett kialakítva a fűtés és az anód feszültségek is, mint ahogyan az eredeti rajzon is szerepel. Mivel az elő csövek hamarabb fűtenek fel, a kívánatos negatív előfeszültség is hamarabb jut el a végcső rácsára mintsem az feléledne. A végcső feléledése az adatlapja szerint 2 perc. Ez a tény az, ami miatt a végcső külön trafóról való fűtését is elhagyhattam. Az eredetit megépítve aztán, brumm vadászatba kellett fognom, mert tölcséres, és emiatt, nagy érzékenységű hangszórót használva a brummot még igen elviselhetetlenül magasnak találtam. (nem kizárt, hogy a normál érzékenységű hangfalak használatakor a brumm zaja, éppen elviselhetővé csökken) Mindenek előtt az elkók értékét növeltem meg. Aztán stabilizálni próbáltam a feszültségeket. A stabilizálást a negatív táppal kezdtem, ez finomította és elviselhetőbbé tette a brummot, de nem csökkentette arra a szintre, hogy megelégedtem volna vele. A meghajtó cső 295V-os anódfeszültségét stabilizálva hasonló eredményt értem el. A végső megoldást a végcső tápjának stabilizálása adta meg, ami meglepett, hogy a fojtó ebben az esetben mennyire kevéssé jelentős eredményt adott. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem természetesebb és „frissebb” fojtóval a hangja, de sajnos brummosabb is. A csövek fűtésének stabilizálásának semmi hatását nem észleltem, ezért indokolatlannak tartottam, és el is hagytam. Azért kíváncsi lennék más ugyszolván "gyári" erősítők zajszintjeire. A rajzaikat nézve hihetetlen számomra, hogy elégedettek a brumm értékével. Vagy ezt már a "csöves feeling"-nek tekintik? Nekem, csak brumm.

A legnagyobb problémát természetesen a kimenőtrafó adta. Már ha, nem rendeli meg a Tangót hozzá, mint ahogyan az eredeti rajzon ez szerepel. A szokásos problémák mellett itt azzal is szembe találja magát az ember, hogy meglehetősen nagy áramok is mennek. Sajnos az első változatban tervezett kimenő nem volt kivitelezhető, mert egyszerűen sehogyan sem fért rá, a vasra. Ezért egy nagyobb vasra – a jelenleg is használt – EI150-re lett megvalósítva. Engem hihetetlen módon meglepett a hangja. Ennyire jó hangot nem vártam volna egy egyszerű „mezei” vastól. Nem tartom kizártnak, hogy ha valaki szánna rá pénzt egy amorfmag még sokkal - sokkal jobb eredménnyel szolgálhatna, a kísérlet amúgy érdekes lenne, hiszen itt kicsit más a felállás mint egy 300B esetén. Sajnos a méretbeli hátrányát az EI magnak eddig nem tudtam megkerülni.

A kapcsolás tovább fejlesztésére lenne még ötletem, és nem hagynám ki a többi orosz csoda csövet sem a sorból. Például a feszültség erősítést inkább egy 6H30П-ДР-re bíznám. Az egyik különlegessége ennek a csőnek a 10000-órás élettartamában rejlik. A meghajtást viszont vagy a hírhedt 6С45П-E vagy 6С19П-re hárítanám. Bár ez utóbbit leginkább stabilizátor csőnek használják előerősítőkben, én bátran kipróbálnám ide. A problémát legfeljebb az adhatná, hogy ekkor csak és kizárólag orosz csövekkel menne az erősítő, megfosztva gazdáját a csövek cserélgetésének élvezetétől. Amúgy meg ha valaki szereti a puha meleg hangot, amit általában az orosz csövek prezentálnak valószínűleg különös gyönyör keríthetné hatalmába, ha ilyet hallana.

A viszonylag alacsony ára, a jó hang, és az, hogy teljesítményével a még oly érzéketlen HS-280-ast is rendesen meghajtja, sokakat levett már a lábáról. Ezért magam is terveztem vele egy integrált erősítőt, ami rövidesen megjelenik kínálatunkba.

A próbákhoz használt táp.
Amint már fentebb említettem, nem voltam megelégedve az eredetileg, a rajzon ábrázolt, táp által szolgáltatott zavarokkal, ezért elkezdtem játszani, hogy vajon melyik rész és milyen mértékben felelős a kialakult brummért. Első ránézésre a kondik értékét növeltem meg a fiók méllyén találhatókkal. Úgy mint a C7,C4,C1,C2-őt 470uF-ra, de nem kerülhette el ezt a sorsot a C5, C6, C8, C9 sem. Mivel már eredetileg is szilicium egyenírányítókat használtam különösebb gondot nem okozott a bekapcsoláskor fellépő többlet áram igény. (Figyelem! A rajzon nem szerepel, de minden elkót söntölni kell legalább egy 330K/3W-os ellenállással, mert életveszélyes áram ütést okozhat a töltött kondi!) Még mielőtt a stabilizátor részt be raktam volna, csak a kondi tunningal is meghallgattam. Említésre méltó eredményt nem szült, ezért is léptem tovább a stabilizálás felé. A rajzon már a végső stabilizátoros megoldás látható, aki viszont a köztes eredményekkel is megtud -vagy akar elégedni, annak leírom, hogy a Hyb_stab1 helyén 15K/3W ellenállást használtam, mint az eredti rajzon, valamint a Hyb_stab2 helyén is 2x150K/3W-os (75K) ellenállást és a Hyb_stab3 helyén a GAD20Hc folytót. Igazából a próbák során a folytót nem is kötöttem ki, de a rajzra már nem rajzoltam fel, hiszen a stabilizálás indokolatlanná teszi. Szintén nem változtattam meg az elkókat sem, de a rajz szerinti értékek mellett is kielégítő eredményt kell produkálnia, hiszen a stabilizátor kellően gyors, egy nagy elkó csak rontja ennek hatásfokát. A stabilizátor kockákat a jól ismert LM78XX sorozat szerintire alakítottam ki a FET hűtéséről egy-egy Pentium hűtő szolgáll. A stabkockákon egy 270K/3W-os (RH4) ellenállás söntként található, így az elkók párhuzamos ellenállását feleslegessé teszi, ez a megoldás - a próbák sorát van hivatva gyorsítani és a biztonságot növelni, mert így nem lehet róla megfeledkezni. A Hyb_stb3 nagyobb hűtést igényel az átfolyó áram miatt. Mint azt a rajzon is szemlélteni próbáltam, az áramot a legnagyobb feszültséget adó kivezetésről vegyük, mert a stabkockáknak szükségük van némi tartalékra, hogy legyen mit, és honnan szabályozniuk. Az eredti rajzon a trafó több kivezetése a kívánt anódfeszültség állítására használható, a stabilizálás után ezt a funkciót, értelemszerűen a stabkocka látja el, a DH1-ének változtatásával. Én itt két stabkockát használtam és a C8, C9-et el is hagytam, így kevésbé melegedtek, és a két oldalt is leválasztotta egymásról. A gyakorlatban kielégítő lehet csak a 6C33 tápját stabilizálni, ekkor már elviselhető mértékűre szelidűl a brumm. Én ugyan azt gondoltam, hogy a negatív tápot kell szűrni első sorban, de ez csak a második a fontossági sorrendben, és legvégül a 300V-ot. Az eredeti rajzon is, és az én rajzomon is az egymással párhuzamosnak jelölt kondik persze egy - egy oldalra menő vezeték kondijai. Kipróbáltam a fűtés egyenírányítását is, de hallható változást nem okozott. A stabkockáról, a megépítés könnyítésére itt megtekinthető egy kép. Eredetileg a táp kialakítását és méretezését bemutató cikk képe lenne, de a cikk még nem készült el. A megépítésnél fontos, hogy a stabkocka feszültségét a DH1 zener dióda feszültsége határozza meg, ennek terhelhetősége legalább 2W legyen (pl. ZY sorozat). Figyeljünk oda, hogy az alkatrészek ennek a feszültségnek a függvényében változzanak! Tehát 400V felett, már ne használjunk IRF740-et, mert csak 400V-ot tud, tehát maximum 350V-ig használhatjuk és a CH2 feszültsége is ennek megfelelő legyen. Ha a védő zenert nem építjük be (talán jobb a hangja nélküle) legyen pár FET-ünk a fiókban, mert gyorsan tönkremehetnek a kísérletezés közben.

A 6SL7 felváltása 5687-el.
Sok ismerősőm megépítette és használja ezt az erősítőt. Egy idő után, kezdték "kinőni" az orosz 6SL7-et és kérték ajánljak valami jobbat helyette. A kéréssel majd hogy nem sikerült megfogniuk, mert olyat ami jó is és beszerezhető is, és persze még megfizethető is nagyon nehéz találni. Ezért, a máshol már jól bevált, megbízható és beszerezhető 5687-et javasoltam.

Történelmi áttekintés az 5687-ről.

Az átalakítás jelentős, hiszen az oktál foglalatot noválra kell cserélni annak minden nyűgével együtt. A táp majdhogynem kevés, így már. Nagyobb a fűtő teljesítménye is, ez ugyan a GAD hálózati trafónak nem okoz gondot. Sokkal inkább a cső nagyobb árama, ami kikényszeríti, hogy a 300V-os táp 75K-os ellenállását áthidaljuk egy 47K-sal is. Az átalakítás végére így is elkönyvelhetünk magunknak egy kis veszteséget az érzékenység terén, de a hang kárpótól majd bennünket. Én a fekete anódos Tung-Sol csővel próbálkoztam elöszőr - leginkább azért, mert ebből volt már, használt páram -. A Tung-Soltól elvárható módon teljesen nyugodt kiegyensúlyozott lett a hangkép, az orosz csövekre jellemző mosottság eltünt - mi lenne ha a 6C33C-B helyett is lenne más gyártotól is -. Annyira zajtalan lett az erősítő, hogy a FET-es tápnak búcsút inthettem, végre. Visszacseréltem a fojtós változatra, és dicsőségesen jobban is szól. A további változtatásokat a kapcsolási rajz szemlélteti. Igyekeztem úgy alakítani, hogy a lehető legkevesebb alkatrészt keljen cserélni, megváltoztatni.
A cső csere ismét alkalmat ad egy kis kondenzátor teszelgetésre. A sokkal jobb elő cső, eredményeképpen értelmet kezd nyerni a kondi-tuning is. Most már érdemes próbálkozni jobb kondenzátorokkal is a jel útjába mint pl. Mundorf Supreme. Ide, a legtöbbek álltal használt orosz olaj-papír kondikat unalmasnak tartom, a Tung-Sol elég egyensúlyt és nyugalmat teremt, bátran levegőztessük meg a teret valami poliprpilénnel. (Ha Mundorf-al kísérletezünk ne felejtsűk a szokásától eltérően fordítva kell bekötni! A jel haladási íránya a nyomtatott betűk írányával ellentétes.) Esetleg a katód hidegítő kondiját is érdemes cserélni BlackGate-re vagy legalább "alaplap" kondikra, de nekem az elhagyásuk vált be, szintén növelve az előerősítő szerepét.
Ha kihagyjuk a FET-es stabilizálást -amire biztatok is mindenkit- ne feledkezzünk meg, vissza fogni a végcső anódfeszültségét. Ha 200V-felé megyünk nem lessz elég negatív előfeszültségünk a cső munkapontját a megfelelő 220mA-en tartani! Mielőtt bekapcsoljuk győződjünk meg róla, hogy átkötöttük, mert ha nem, a magasabb anódfeszültség hatására 600mA felé is mehet a végcsővön folyó áram. Ezt pedig már nem feltétlenül viseli el, esetleg egy használt darab bele is pusztul. Az ilyen próblémák miatt szeretem jobban a katód ellenállásos előfeszültség be állítást. Az átalakítás miatt, mindenképpen állítsuk be ujra a 6C33C-B munkapontját.

 

www.elektroncso.hu » cikkek » a lap teteje

6C33C-B SE KIT 125000.-től

A tőlünk nyugatabra slágernek számító 6C33C-B típusú triódával épített SE erősítő nagy erénye a viszonylag olcsó ára és 15W teljesítménye. Megdöbbentően varázslatos dinamikájával és az érzéketlenebb hangfalak kezesbárányá szelidítésével vívta ki magának a hírnevet. Igaz, ezzel a csővel OTL-t szoktak építeni, amire kis belső ellenállásával szinte kínálja magát. A viszonylag drága és már-már beszerezhetetlen kondenzátor helyett mi a kimeőtrafó mellett döntöttünk, és nem bántuk meg.
Az KIT alapárban a csőveket, foglalataikat, a trafókat tartlamazza (fojtóval). A képen is látható alaplemez ára, - a trafó takaró dobozokkal, 16000.-

Gadget GAD001 integrált erősítő 258000-tól

A tőlünk nyugatabra slágernek számító 6C33C-B típusú triódával épített SE erősítő nagy erénye a viszonylag olcsó ára és 15W teljesítménye. Megdöbbentően varázslatos dinamikájával és az érzéketlenebb hangfalak kezesbárányá szelidítésével vívta ki magának a hírnevet. Igaz, ezzel a csővel OTL-t szoktak építeni, amire kis belső ellenállásával szinte kínálja magát. A viszonylag drága és már-már beszerezhetetlen kondenzátor helyett mi a kimeőtrafó mellett döntöttünk, és nem bántuk meg.
Az integrált kivitelnek köszönhetően több csatorna fogadására is képes, akár USB-porton keresztűl is. A hengerő szabájzója ezüst kontaktussal ellátott relés 38 állású, ami minden igényt kielégít. Teljes kiépítésben a szolgáltatások kényelmes igénybevételéhez természetesen a távszabályozó is hozzá tartozik és minden funkcióról nagyméretű grafikus VFD kijelzőn informálodhatunk. Figyelem! Az ár a legkisebb kiépítésre vonatkozik, a képen a legnagyobb kiépítés látható.