Gyakori kérdések

e-mail

www.elektroncso.hu » cikkek

 

6P3S-E Ultralineár (5nap)

Krasznai István
RTV Műszerész, Ipari Elektronikai Technikus


14 éve foglalkozom elektroncsöves erősítők építésével, átépítésével, javításával, felújításával. Két kezemmel adtam életet megannyi EAG/BEAG erősítőnek, és külföldi gitárerősítők tömkelegének a REGENT-től a VERMONA-n át a CRATE-ig.
Az első csöves erősítőm egy ECL86-al épített SE volt, sztereóban, rádióból bontott alkatrészekből, nagyon szerettem a hangját, de a fadobozba épített kóchalom nem sokáig elégítette ki az igényeimet, a félvezetős egyszerű és olcsó erősítők mellett, még ha dinamikusabb is volt a hangja..
De eljött a 95-ös esztendő, és megjelent az RT évkönyvben az EL84-el felépített ellenütemű 10w-os erősítő kapcsolása, amit azon nyomban meg is építettem. Itt indult el a lavina.
Azóta, ha hoznak egy rosszat, vagy felkérnek, hogy építsek egyet, nem ijedek meg a feladattól, és a néhány száz voltos feszültségektől (az Asszony sem csap meg ha nem nyúlok rossz helyre :) hát még a csöves!
A következőkben 3db igen jól sikerült, és vélemények szerint esztétikus erősítőm megépítésének leírását adom közre. (A 3. itt olvasható)

A három erősítő; 6P3S-E, A kör (6AS7 SE), 6L6GC

Egyik barátom szeretett volna megszabadulni ezen "csoda" orosz csöveitől, melyek nem a sima 6P3S-ek, amelyek nem tudnak többet egy 6L6GT-nél, hanem a katonai kivitelű hosszú élettartammal megáldott típusok. Már külsőre is vaskosabb, ducibb a felépítményük, és a burájuk. Ha csak ránéz az ember, erősítőt akar építeni..
Meghajtani őket, ugyancsak klasszikus kettőstriódát választottam, a 6N8S-t (6Н8С).

2 éve, amikor ezt az erősítőt építettem, sok névtelen márka jelent meg a boltokban, és ontotta a rövid élettartamú elektronikai cikkeit, köztük egy DVD-lejátszót. Mivel már bontásra volt ítélve, újrahasznosításra került a doboza. A neve is idevágott VÖRÖS CSILLAG!
A cím melletti (5 nap) jelentése csak annyi, hogy 5 nap alatt készült el, forrléces felépítményre, a csőfoglalatok a fém fedlapra erősítve, félvezető csakis a dióda.

(6P3S-E) erősítő

A tápegysége
A kimenő transzformátorokon a primer osztásoknál volt 50%-os leágazás, és amikor megláttam az ultralineár visszacsatolás elvét, ki akartam próbálni, hát oda kötöttem a segédrácsokat. Megérte, mert egy nagyon visszafogott hangú 30W-os erősítő lett belőle.
Az egyenirányítás a gazdaságosság jegyében, és az egyszerűbb tekercskivitelért aszimmetrikus lett Graetz híddal, áteresztőcsöves anódkésleltetéssel, ami egyben szűrőtagként is funkcionál.

(6P3S-E) tápegysége

6L6GC USA
Előzőleg megismert barátom hozta el a 4db 6L6GC - jét is, megmutatni, és kipróbálni hozzám. Összehasonlítottuk a sima 6L6-al, a 6P3S-el , az EL34-el, és meghallgattuk ultralineárban is.
Az orosz 6P3S-E-t nem főzte le, de nagy különbség sem volt köztük. A burája esztétikusabb, mert nincs benyomva a búbja, és ez nekem meg is tetszett! Hát jó gyorsan elboltoltam vele mind a négyet.
Ez a négy cső adta az alapját a következő erősítőmnek.
Az ultralineár kapcsolást már ismertem, hát itt valami mást kellett prezentálni.
A meghajtás az összhang miatt ismét a 6N8S lett, és mert oktál foglalatos, egy nekifutásra az összes furat elkészíthető egyszerre.
A már jól bevált kapcsolás csak kicsiben tér el az előzőtől, a segédrácsok kötésében, és a negatív rácselőfeszültség szimmetrizálásában.

(6L6GC) erősítő

És a tápegysége, amibe sajnos már nem fért bele az anódkésleltetés:
Az egyszerűbb tápegység helytakarékosabb is, így az erősítő is kisebb helyet foglal. A terhelhetőbb energiaforrásnak köszönhetően ez az erősítő már 40W-teljesítmény leadására is képes lett.

(6L6GC) tápegysége

Az erősítő működéséről, csak röviden:
A legnagyobb erősítést a 6N8S első csőfele (triódája) végzi földelt katódos alapkapcsolásban a katódkörbe visszavezetett visszacsatolással, ami egyből a kimenőtrafó szekunder tekercséről csatol vissza (negatív visszacsatolás). Ennek a tagnak soros ellenállásával /5,6k/ változtathatunk a visszacsatolás mértékén és így az erősítésen is. A második triódára (jobb oldali csőfél) így fázisfordított jel érkezik, amit természetesen a katodin fázisfordítónak kötött trióda visszafordít. A kiegyenlített és szimmetrikus ellentétes fázisú kimenőjelek a katódról, és az anódról vehetők le, amit tovább is csatolunk kondenzátorok segítségével leválasztva az egyenáramú komponenseit, a két végerősítő sugártetródára. Ezek nyugalmi áramát, és egyben munkapontját a negatív rácselőfeszültség beszabályzásával állíthatjuk be. Én ellenütemű erűsítő esetén a max anódáram 1/5-ére szoktam megválasztani. Régebbi használt csöveknél a szimmetrizálást összeválogatás után oszcilloszkóp segítségével az átváltási "B" osztályú torzítást figyelve lehet elvégezni.

A kimenőtrafóról. Mind a 4 kimenőtrafó egyforma. Osztott tekercseléssel készült. Eredetileg EL34-hez, bár szerencsémre a 6P3S-E-t és a 6L6GC-t is szerette. Primer tekercsei 4 rétegben 4x900 menet 0,35-ös huzalból, szekunderei, soronként kettéosztva, majd párhuzamba kötve 5 rétegben 0,65-ös huzalból tekerve helyezkednek el. Tehát a primer 2x1800 menet, a szekunder 200 menet. A vas M102 típusú, 15 cm2 keresztmetszettel. Összeállítási rajza a dokumentációban megtalálható: Itt
Közben a meghagyott tekercs kivezetéseknek köszönhetően kipróbáltam a Kimenő-traszformátor cikkben leírt tekercs összekötési módot. (Itt a d) jelzésű részlet az ábrán.) Az adaptálását a dukumentáció utolsó lapján lehet követni. Ezzel a megoldással sokkal jobb lett az egyenáramú ohmikus szimmetria a két végcső között. Az első esetben az optimális tekercs kapacitásokra törekedtem, ezzel a megoldással, mint említettem ohmikusan lett kiegyensúlyozottab. Meghallgatásban nagy különbséget nem hallottam, a két változat között, talán a második megoldás mutatkozott jobbnak, kisebb hangerőnél.

Meghallgatás és teszt ...
Az ultralineár kapcsolásban mindkét tetróda ki lett próbálva, az amcsi, és az orosz is. A 6P3SZ-nek jobb volt, testesebb mélyhangjai voltak, viszont mintha visszafogottabbak lettek volna a magasai, mint a 6L6GC-nek.
A sima PP-ben csak a 6L6GC próbálkozott, és szerintem, így plusz visszacsatolás nélkül (ultralineár nélkül) valahogy kellemesebb hangja volt, mint az előző erősítőnek ultralineárral.
Inkább ezt ajánlom utánépítésre, és még a plussz kivezetésekkel sem kell vesződni a kimenőn. Csak megjegyzés képpen; a két cső, a 6L6GC, illetve a 6P3S-E ebben a kapcsolásban teljesen felcserélhető egymással. Sőt a megépített erősítőbe az EL34 is beépíthető, de ne feledkezzünk meg ekkor az árnyékoló rácsot (g3) a katódhoz kötni egy rövidke huzaldarabbal, a foglalaton!
A meghallgatáshoz megforgatott előadók,: Diana Krall, Magna Cum Laude, Republic, és ENYA. Majd Soltész Rezső teszt CD-je. Ami a fényből hangot csinált; THOMSON LAD 300, és ami a fülünkbe duruzsolt; KODA AV706F