Gyakori kérdések

e-mail

www.elektroncso.hu » cikkek

 

Fejhallgató SE erősítő (6AS7/6080, ECC88) - dinamikus fejhallgatókhoz.
Bozó Balázs


A 6AS7 elektroncsövet talán nem is kell bemutatni, hiszen már mások itt az oldalon is ismertették, sőt azt írták róla, hogy ebből a csőből a rendkívűl kicsi belső ellenállása miatt OTL-t, vagyis kimenő-transzformátor nélküli erősítőt szokás építeni. Nos, most éppen ezt készülünk tenni. Az elektroncsövet eredetileg tápegységekhez tervezték és szánták, mint áteresztő szabályzó elem, ezért a kicsi belső ellenállás és mint ilyen ideális az OTL alkalmazásokba. Az eredeti ötletet Rudy van Stratum publikálta a német Audio & Techniek 1995-ös áprilisi és szeptemberi számában. Az itt felvázolt ötlet azonban csak elméletben létezett. Azt az [1] forrás szerzője és még talán sokan mások is megépítették és igazolták, hogy az elgondolás jó, sőt nagyon jó. A főbb tulajdonságok:

  • Nagyon egyszerű, pusztán két csővel megépített fejhallgató erősítő
  • képes meghajtani az alacsony impedanciájú fejhallgatókat is
  • A feszültség erősítő rész direktcsatolt, így nincs benne csatolókondenzátor
  • a kapcsolásban nem használunk teljes negatív visszacsatolást
  • egyszerű és jól szoló SE kialakítású kapcsolás

Ezen jellemzők ismeretében ki birná megállni, hogy ne építsen egy ilyet? A kapcsolás olyan egyszerű, hogy csak nagy lépésekben ismertetem. A csőválasztás egyértelmű volt, hiszen a végcső adottságaihoz egy olyan feszültség erősítő csövet kellett keresni, ami nagy erősítés mellett szívesen elmegy viszonylag alacsony anódfeszültségről is, hiszen a végcső 150V-ról járatott. Ennek nagyon jól megfelelt az ECC88, ami nem is szereti a nagy anódfeszültségeket, mert csúnya lesz tőle a hangja és az erősítése is elegendő, hogy a kis meredekségű végcsövet megfelelőképpen képes legyen hajtani.

Az feszültség erősítő rész amúgy egyszerű földelt katódos erősítőkapcsolásban üzemel. Az eredeti felállásban a katód kondenzátort is elhagyták, amit érdemes lehet kipróbálni mondjuk egy 47µF-os elkóval, hogy milyen akkor, ha a hiánya miatt kialakuló helyi negatív visszacsatolást csökkentjük. Nem is akarom megemlíteni, mi van akkor, ha a katód ellenállást is lehagyjuk és helyére egy elemet vagy tölthető áramforrást teszünk ...
Mint már említettem a következő fokozat DC vagy direkt csatolású. Ehhez meg kellett "emelni" a végcsövet, hogy az előző fokozatról jövő jel éppen olyan nagyságú legyen, hogy a nyugalmi áram kialakulhasson a csövön. Még jobb ha ezt mindjárt kihasználva a végerősítő cső katódkövetőként van beállítva. Így a legkisebb a torzítása (sajnos az erősítése is, lásd. katódkövető erősítő leírás itt). A katódkövető katód ellenállását nagyteljesítményű ellenállásból célszerű választani. Ezen a helyen is, a már jól bevált Caddock indukció mentes ellenállatját használtam, fel. A kimenetet egy elektrolit kondenzátorral csatoljuk ki, aminek a minősége nem mindegy, ide illik valami jobb félét tenni. Én egyenlőre "csak" ELNA-t tudtam szerezni. Az eredeti leírásban 100 és 200µF-ot elegendőnek írják, de a jó mélyhang átvitel megkövetelheti a nagyobbat. A korrekt összehasonlítás persze úgy történhetne, hogy azonos gyártótól beszerzünk minden értékben és fülelünk, de az még ELNA kondik esetében is drága mulatság lenne. A viszonylag nagy értékű elkót tehát áthidaltam egy fürgébb polipropilénnel, így a magasak sem vesznek oda. Persze az igazi az lenne, ha ilyen polipropilénből lenne összerakva az egész kicsatoló kapacitás. Ekkorra azonban egy kimenőtrafó áránál járnánk, és így elvetettem.

A tápegységet sem akartam agyon bonyolítani, így a csöves egyenirányítást mellőzve passzív félvezetős tápot kapott. Vagyis az egyenirányítók a nálam alapnak számító gyors MUR diódák, és egy szokványos LC szűrés. A fűtés azonban maradt AC, váltóáramú, mert így jobbak a terei ez a tapasztalatom, még közvetett fűtésű csöveknél is. Így is megfelelően zajtalan, tehát nem indokoltak a különböző trükkök bevetése. Esetleg ha nagyon nem bírunk magunkkal egy-egy VR150-el stabilizálhatjuk a feszültséget, de igazából csak a látványért, mert a hangnak csak árt. (A hálózati trafó a tőlem már megszokott módon azért ad lehetőséget a kísérletezésre. Mivel a 6AS7 viszonylag olcsó, érdemes lehet kipróbálni, úgy hogy a végcsővet megduplázzuk. Ekkor az R6 értékét felezni kell, a többi alkatrész értéke változatlan. Ha a meghajtó cső elbírja akkor dupla teljesítményünk lesz. Csak gyakorlott, szaktudással rendelkezők próbálják ki én nem próbáltam, mindenki saját felelőségére kísérletezzen! A hálózati trafón ezért van két 6,3V/2,5A-es tekercs)

Az erősítő felépítése egyszerű. A kész szerelőlapra először a csövek foglalatát erősítsük fel. Vigyázzunk a csavarok meghúzásával, mert a 3mm vastag lemezben a csavar csak 1,5, jó esetben 2mm-re hatolhat be, mert ha ennél több a túloldalon könnyedén feldudorodást okoz. Ennek elkerülésére szolgálnak a kontra anyák. Csavarjuk be a csavarokat, úgy hogy még éppen ne feszüljenek, majd a kontra anyákkal állítsuk be a szükséges szorító erőt. A foglalatok beszerelése után szereljük fel a caddock ellenállásokat, itt elegendően vastag maga az ellenállás a csavarok alá csak alátét kell, hogy a kellő vastagságú legyen. A következő lépésben csavarozzuk fel a GAD20Ha fojtókat a helyükre, ami nem egyszerű feladat, de kellő türelemmel gyorsan elvégezhető. Én a csavarokat mindenhol körömlakkal rögzítettem. A hálózati trafónál helyezzünk valamit a tönk és trafó közé, én parafát helyeztem, hogy a trafó rezgése csak csillapítva jusson át a sasszira. Ezután kössük be a csövek fűtését. A képeken látható elhelyezéskor a csövek feliratos fele néz a menetirányba, de ezt esetlegesen érdemes a felhasznált csöveknek megfelelően beállítani a foglalatokat. Mielőtt beszerelnén a forrlécet, készítsük el a foglalatokról a kivezetéseket, mert ha a forrléc a helyén van erre nem sok helyünk lesz. Első lépésben érdemes a dióda hidat megépíteni, és a fűtéssel együtt kipróbálni. Ha minden rendben, építsük rá a C5 kondikat és bekapcsolás után olyan 176V-ot kell mérnünk a kondik + lábain. Én, kondinak jó minőségű Rubycon vaku elkókat használtam, C5-nek.
Kössük be a fojtókat, és helyezzük fel a C2 elkókat a fojtó mellé, ragasztással. Ide Nippon Chemicon kapcsoló üzemű tápokhoz tervezett magas hőmérsékletű kondikat használtam, ami a rajztól eltérően 470µF-os. Ez sokkal nagyobb brumm elnyomást eredményez, mint a rajzon jelölt értékű. A következő lépésben kössük be a végcső környékét, és végül ragasszuk fel a kicsatoló kondit tartó bakokat is. Elhelyezhetjük a képen láthatóan is, vagy tetszésünk szerint a forrlécre merőlegesen is. Ne feledjük, hogy a kicsatoló elkót (C4-et) a C3 kondi áthidalja, azzal párhuzamosan van kötve, amit célszerű az elkó lábán megejteni, viszont helyet kell neki hagyni. A kicsatoló elkót ne feledjük a pozitív kivezetésével a végcső katódjához kapcsolni, mert az ott megjelenő 95V elegendően nagy, hogy a kondi esetleg felrobbanjon a fordított polaritású bekötés miatt. Ezután ültessük be az R5-öt és az R3-at, ragasszuk a helyére a C1-et. Az R5 nálam egy 3W-os fémréteg ellenállás. Kössük be a V1-et és a készülék elvileg üzemkész.
Csatlakoztassunk a kimenetre fejhallgatót vagy műterhelést. Mivel az erősítő 170mW-ra képes 600Ω-os fejhallgatón érdemes két-két darab 1k2-os 3W-os ellenállásból (párhuzamosan vagy 1k és 1k5-ból) műterhelést csinálni neki. És az első bekacsolást ezzel megejteni, mert ha egy nevesebb fülessel rendelkeznék, én biza sajnálnám azon próbálni. Mérjük meg a csövek megadott pontjaiba a feszültségeket, és ha mindent rendben találunk kapcsoljuk ki. Cseréljük meg a kimeneten a műterhelésünket a fülesre, adjunk jelforrást a bementre és bekapcsolás, illetve a felmelegedés után már hallhatjuk is, amit kell :) A mérési eredményt a szkópról készült fényképen láthajtuk. A felső négyszögjel a frekvencia generátor kimenete, amin láthatóak a nagy túllövések, tehát azok nem az erősítőben keletkeznek, hanem a gyenge generátor sajátjai. ( 1kHz, A bemenet 1V/DIV) Az alsó négyszögjel a 600 Ohmos műterhelésen mérve a fejhallgató erősítő kimenete. (5V/DIV) Ezek így nagyon tisztességes jelek. A túllövések csillapodása egyrészt az erősítésből adódó vágás (táp fesz. korlát) másrészt a létező véges felső határ frekvenciának köszönhető, ami messze nem esik hallható tartományba. A szkópos fénykép alapján igen jó eredmények várhatók a meghallgatástól. Az olcsó de jó minőségű alkatrészektől valamint a gondos nagyon sűrű tiszta réz kábeltől, az ezüstöt tartalmazó forraszanyagtól.

A hang: Időközben szükségessé vált egy fejhallgató beszerzése, de mielőtt beszereztem volna saját magamnak is megépítettem ezt a fejhallgató erősítőt. Az akkori munkahelyemen több kollégát is érdekelt az erősítő mert aktív füles barátok, Engem viszont az érdekelt, hogy melyik fülest érdemes beszereznem A cél alapvetően az volt, hogy a füles ne távolítson el a valóságtól, amennyire csak lehet közelítsen a valódi térben, levegőben leképződő zenéhez, és lehetőleg ne nyomja be a fejembe a teres és zenét. A másik fontos kitétel a 600Ohmossága volt, mert stúdiós körülmények között volt szándékomban használni. Több fülest is kipróbáltunk sajnos a teszt nem volt műszakilag korrekt, hiszen a fülesek mindenféle impedanciásak voltak 32Ohmtól a 250ig, volt köztük még eredeti oszták AKG és több generáció és típus a Sennheiser-ből egészen a legnagyobbakig. Az erősítő jól teljesített a szenszok lehetőséget adtak arra, hogy a csöveket is variáljuk gyártó és típusok között és a számomra megfelelő végcső is meglett. Az én verziómban a végcsővel megegyező cső (6AS7) az egyenirányító is. A fülesek és ez az erősítő párosában csak egy fülesből tudtuk kipróbálni 32Ohm és 250Ohm közötti különbséget mert ebből volt ugyan az a típus, bár ebből sem azonos évjárat. A 250Ohmos nekem jobban tetszett de a terheléstől elvárható hangbeli változás nem jelentkezett sokkal inkább a két füles időbeli eltérésére fogható volt a hallott különbség. Alapvetően a nyitott fülesek jobban közelítették a valóságot és a hangfalas zenehallgatást, sajnos ezek nem adják azt, hogy „kifelé” ne zenéljen, és a környezeti zaj is jobban be hallatszóik. Ezekkel a tapasztalatokkal felvértezve azt javasolták a többiek, hogy hallgassak meg egy beyerdinamic-ot, bár ez nem volt ott senkinek. Beszereztem tehát egyet a DT-880-ast majd ezt vissza teszteltük, na ez az amit elkézeltem, a Lowthernek megfelelő részletgazdagság dinamika és puhaság, van kedved zenét hallgatni még fülessel is, és nem csap be, nem lesz jobb a felvétel de nem lesz rosszabb sem, pont olyan ahogy felvették.

 

Felhasznált irodalom:
[1] Aren van Waarde:A Single-Ended OTL Amplifier for Dynamic Headphones

www.elektroncso.hu » cikkek » a lap teteje