Gyakori kérdések

e-mail

www.elektroncso.hu » cikkek

 
A TESLA csőgyár története.
Bozó Balázs

Tesle Electron Tubes logo
Tesle Electron Tubes logo
A TESLA mint gyár 1922-ben kezdte meg működését mint Radioslavia Korlátolt Társaság, majd 1923 nyarán a cégforma változott, a tőke a francia Companie General-tól érkezett. A cég első tevékenységeként a kereslet kielégítésére rádiótelegráf adó-vevő berendezéseket importált. Ez az import módfelett jövedelmező volt mind a franciák mind a cseh tulajdonosok számára. Később komoly vetélytársak jelentek meg a piacon úgy mint a Philips vagy a Telefunken. A Radioslaviát finanszírozási problémák elé állította. Az 1926-os évben jelentősen megváltozott a tulajdonosi részesedési arány amikor a Mezőgazdasági Bank kivonult a cégből, a Védelmi Minisztérium katonai megrendelése miatt. Ez azonban jövedelmező volt a cég számára. 1932-ben a Radioslavia Rt. közeli kooperációba került az angol Marconi Wireless Telegraph Co.-val. A kapcsolatnak köszönhetően elkezdődött az Angliából importált rádió vevőkészülékek össze szerelése. 1936-ban a Radioslavia elkezdett adócsöveket gyártani a Marconi számára azokat Marconi cégjelzéssel ellátva. Ezekben az időkben készült el az első középhullámú 100KW-os adócső is. Ezután kezdtek saját csőtípusok fejlesztésébe is, úgymint például a RD150YA. A második világháború alatt a csőgyártás nem változott. A világháború után a gyár ujjá épült Prága - Vršovice-ben ahol most is található.

A TESLA csőgyár most, kívülről.
A TESLA csőgyár most, kívülről.
1948-tól változott a Radioslavia neve TESLA-ra. Ezután a céggel együtt növekedni kezdett az adócső fejlesztés és gyártás is. Az adócsöveket számos helyre exportálták Európában, Ázsiába és Afrikába. Az adócsövek teljesítménye elérte a 100kW és a 150kW-ot is. A szigetelések és a cső búrák ebben az időben üvegből készültek majd a hatvanas években kidolgozták a kerámia-fém technológiát. A tórium-wolfram fűtőszálat lecserélték tiszta wolframra. Ebben az időben rengeteg fejlesztés történt a rács, a fűtőszál és a katódgyártásának technológiájában. Számos csőtípust gyártottak a környezetben található gyárak termékeiből is és számos saját típus is felkerült a termékpalettára. Az adócső gyártás kiterjedt az akkoriban jelentkező TV adók igényeit kielégítő típusokkal is, úgy mint a RE 5 XN, RD 10 XL, RD 70 VL, ZD 70 VL stb. Ezek a csövek lég, víz és gőzhűtésűek voltak. A hetvenes években az üveg alkatrészeket felváltották a kerámia alkatrészek, a kerámia-fém technológia bevezetésre került. A fejlesztés a nagy adócsövek kifejlesztésével folytatódott mint amilyen például a 250kW-os adótrióda és számos kerámia cső, FM rádióadók és TV adók számára. A követelmények számos technológia és alkatrész fejlesztést követelt meg. A kifejlesztett új csövek az távközlési adók mellett, ipari, orvosi és diagnosztikai berendezésekben, rádiólokátorokban kerültek felhasználásra, úgy mint a betatronok és a hidrogén-tirátonok. A több vákuum technológiai kooperációnak köszönhetően megjelenhettek a teljesítmény klisztronok TV adók számára.

1980-ban a TESLA egyesült a vákuum technológiai kutató intézettel, amely ez elkövetkező évekre meghatározta a fejlesztéseket.

1990-ben a TESLA teljesen felszabadult a szocializmusból, és 1992-ben befejeződött a cég átalakulása. Ettől kezdve az alábbi termékek gyártója és forgalmazója:

- Adócsövek, teljesítmény klisztronok távközlési adók, televízió adók a nagyfrekvenciás sávokban a pár wattos teljesítménytől a mega wattos tartományban.

- teljesítmény csövek az ipari rádiófrekvenciás melegítők számára

- vákuum megszakítók, kontaktorok a teljesítmény elektronika számára

A Cseh TESLA gyár termékeinek jelentős részét közép Európában, és bizonyos termékeket Afrikában és Amerikában is értékesít. 2006-ban a tulajdonos megváltozott, mint ahogyan a cég neve is TESLA ElektronTubes S.r.o-ra. A korábbi belvárosi helyéről kiköltözött egy a városon kívül eső területre (ipari terület).

Felhasznált irodalom:
[1] Tesla Electron Tubes s.r.o:official home page