Gyakori kérdések

e-mail
vissza...

 
Köszöntöm, kedves látogató!

 

A nevem Bozó Balázs, 1972-ben születtem Szentesen. Az elektroncsövek szempontjából ezen születés későinek számít. Nagyon korán kialakult a technikai érdeklődésem, de leginkább az elektronika érdekelt, ezen belül is a hangtechnika. 13 éves koromtól kezdve csöves erősítőket készültem építeni, de általában addig terveztem, hogy a megvalósulás előtt egy újabb ötlet az előzőt lemosta a tervező asztalról. Sajnos ezen elfoglaltságom nem éppen a szüleim kedvelt témája volt. Aztán később megismerkedtem a Hi-Fi hol Magazin, hol Mozaikkal, amely mély benyomást tett rám, és értékrendemre. - Bár az ott felsorolt készülékekből jó ha 1-2 hallottam valóságban is. Érdekes módon soha nem terveztem, hogy az erősítőmet veszem – bár vettem egy párat, ami tranzisztoros volt és csak azt célozta, hogy ameddig el nem készül a „mindent elsöprően, nagyon legjobb”, még is tudjak zenét hallgatni. A legelső és sokáig a favorit csövem a PL509, vagy 19 volt. Erősítőt mégsem építettem vele soha. Azért az élet párszor elém tette pl. az APX-100-as formájában. Közben számítástechnikai érdeklődésem és végzettségem vállalkozásra kényszerített és egyik barátommal létrehoztuk a Gadget Computer Bt.-t. Ennek a főképpen számítástechnikai profilú vállalkozásnak váltak részévé a csövek. Terveim között szerepelt a kész összeszerelt erősítők árusítása is. Sajnos ez tőkehiány miatt csak részben valósult meg. Így maradtak a KIT-ek. A KIT-ek és az erősítőinknél is azt céloztuk meg, hogy a vevőnek ne érje meg máshol megvenni, de még csak saját magának utána járni sem. Próbáljuk azt az árrést tartani, hogy a józan vásárló belássa érdemesebb nálunk megvenni, mintsem időt, pénzt nem sajnálva utánajárni, megrendelni, összeszerelni, bosszankodni, újabbat rendelni, stb. Mi már utána jártunk, felkutattuk, megkerestük, behoztuk stb.

A jelenlegi zenehallgató láncom: Rega Planar2 lemezjátszó, RB200 karral, Denon DL-103SA hangszedő. A DA átalakító egy 32bites (Sabre ES9038Pro) saját építésű darab. Az előerősítő és a végfok természetesen a saját GAD300 (fent a képen látható, 300B SE) és jelenleg akkumulátoros előfok (Stefano Perlgini RIAA-val, és csöves MC előerősítővel). A lánc végén kettő darab Voxativ 1.9 korábban Lowther DX4-es) hangszóróból épített tölcséres sugárzó áll (Acousta dobozban). Minden extra kábel sajátkészítés a hangfal kábelek bőr bevonatú fóliák, az IC-k saját gyapjú szigeteléses, mert a sima egyeres ezüst eddig verhetetlen volt.

Nagyon sokáig hittem abban, hogy egy kapcsolási trükkel majd megszületik a csoda, sajnos eddig nem tette. Ma már inkább látom, hogyan hálálja meg a legegyszerűbb, a gondoskodást. A rafinéria itt is a részletekben van. A súlykot azonban igyekszem nem elvetni, és bár tettem kirándulást az ezotéria világába nem vagyok híve a méregdrága alkatrészeknek. Egy drágább alkatrésznek nagyon – nagyon bizonyítania kell ár/érték arányban, hogy beépítsem. De visszatérve az ezotériára, elszántan küzdök azért, hogy a vájt fülűek körében detektált effektusok elgondolkoztassák az embereket. (pl. PW effektusok, telefon nélkül szebben szól, stb.) Nem az a célom, hogy mindenféle varázslatot hintsek szét, pusztán szeretném észrevetetni, hogy a jelenségek vannak, reprodukálhatóak, persze szubjektív a hatása, de valamilyen hatása van. Véleményem szerint ezeknek a dolgoknak el kellene már jutni arra a szintre, mint amire például a rádióesztézia is eljutott. Ha nem alszom jól hónapok óta, esetleg megnézem a földalatti vízfolyásokat. De előfordulhat, hogy ahol nem alszom jól ott a zene is másképpen szól, nem? De eltudom képzelni azt is, hogy akármilyen jó láncról is legyen szó nem ad élvezhető zenét –a fenti példánál maradva – ha vízér felett állítottuk össze és hallgatnánk. Persze nem akarok hittérítővé válni, és ennek az oldalnak nem is ez lenne a célja, de szívesen adok helyet majd olyan leírásoknak, amik ilyen jelenségekről szólnak azért, hogy otthon mindenki kipróbálhassa és saját véleménye legyen róla.

Ezen oldalakat azzal a nem titkolt szándékkal hoztam létre, hogy fórumául szolgáljon minden elektroncsövet használó számára. A valaha elektroncső nagyhatalomnak számító ország mára már szinte elfeledte ezeket az egykor dicsőséget hozó eszközöket. Kár lenne veszni hagyni ezt az örökséget. Bár én magam elkötelezett Hi-Fi rajongó is vagyok nem szeretném ha más elektroncsöveket használó ennek kárát látná ezért kedves látogató ne fogd magad vissza és írj ezekre az oldalakra, hiszen biztos lehetsz benne, hogy lesz olvasód. És majd, mint látni fogod én is tettem kirándulást más területekre is, mint például a nixie csövek vagy régi kedvenceim a varázsszemek világába, de a plazma hangszóró is érdekes kísérlet volt.

 

© 2005-20024. All rights reserved - Minden jog fenntartva by Bozó Balázs