EL509 és E88CC erősítő

Bodnár János

Valamikor régen találtam a neten 2 db 2Kohm/8Ohm illesztésű 10-15W-os kimenő single ended transzformátort. Beugrott, hogy van elfekvőben pár csövem, köztük a 6P45SZ és az E88CC is.
Elhatároztam, hogy erősítőt építek belőle. Meg is vásároltam a toroid kimenőket. A tervezéskor az volt a mérvadó, hogy mivel az E88CC-nek nincs hatalmas erősítése megfelelő feszültség leadása mellett, ezért a végcsövet alacsony elő feszültségen, és segédrács feszültségen kellett tartani. De az E88CC-nek viszont alacsony a belső ellenállása, ami a nagy cső meghajtásához ideális. A végcső segédrács feszültségét 100V-ra választottam. Az üresjárati tápfeszültséget pedig 295V-ra, miből 260V lesz mire beállítjuk a végcsövek áramait 90mA-re. Az előfeszültséget egy külön táprész biztosítja, állíthatóan. A meghajtó fokozatot SRPP-re választottam.
Első körben simán pentóda kapcsolásban építettem be a kimenő transzformátort. Szegényesnek tűnt a mély, ami arra engedett következtetni, hogy nem volt jó a primer indukció. Találtam egy régi Rádió technikában egy olyan Quad elrendezést [1], ahol a kimeneti tekercs be van kötve ellentétes fázisban a végcső katód körébe, és csökkenti a végtrafó előmágnesezését, valamint helyi ellencsatolást biztosít széles sávban a kimeneti fokozaton. Ezt kipróbáltam. Nem csak hogy több mélyem lett, de szélesedett az átvitel is. (A bekötésről annyit, hogy érvényes itt is az, ha rossz fázisban kötjük be a kimenőtranszformátort, akkor bekapcsoláskor gerjedni kezd. Ha gerjed az első bekötésnél, akkor cseréljük fel a kivezetéseket, és utána helyre áll a működés, a pozitív visszacsatolásból, negatív lesz.) Ráadásul az öreg szűrő kondenzátoroknak a csökkent kapacitásából származó búgást is csökkentette.