Fotoelektronsokszorozó csövek
Szuhay Péter

    Csövek képei:

A fényképek a szerző saját gyűjteményéből készültek.

A legegyszerűbb foto-elektronsokszorozóknak csak egy dinódájuk van. Ezeket fotométerekben és hangosfilmvetítőkben is használták, mondhatjuk, hogy jó érzékeny fotocellaként. A második képen három ilyen eszköz látszik. Közös jellemzőjük, hogy a fotokatód a búra belsejére gőzölt barnás színű fémkeverék, a fény az átlátszó búrarészen keresztül esik rá.

feu74
Feu74 tipus huzallábakkal. A csillám távtartón keresztül sejlik a dinódák íves vonala.

A homloklap, amire a fotokatódot gőzölik meglehetősen különböző méretű lehet. Katalógusban lehet 25 cm-es átmérőt is találni. A 6. képen egy kövérebb és egy mini FES látszik együtt.

A fotokatód spektrális érzékenysége legalább ötféle lehet legalábbis a katalógusokban. Leggyakrabban az S11 jelű katóddal találkozunk, mint a 7. képen is. A színből már sejthetjük, hogy ez a katód kékérzékeny. A kékérzékeny katódot a nukleáris technika használta tömegesen, ez ugyanis illeszkedik a nátriumjodid szcintillátor által kibocsájtott villanás spektrumához [2]. Ritkább a teljes látható tartományban érzékeny katód, ez ránézésre fakó világoskék, de lehet barnás is. Ha a homloklap kvarcüvegből van, lehet ultraibolya érzékeny is a fotokatód [1].

A FES csövek érdekessége, hogy az egyszerű működési elv miatt rendkívül gyorsak. Tessék elképzelni, milyen gyorsnak számított 1958-ban az 1. képen levő FES 3 ns anód felfutási ideje (és hogyan mérték meg ?).

Ha hozzájutunk egy igazi FES csőhöz érdemes kipróbálni. A katalógus szerinti feszültségosztót kell rákapcsolni, az anódba pedig egy 100 mikroamperes árammérőt tehetünk. A nagyfeszültséget csak akkor kapcsolhatjuk rá, ha a fotokatód teljes sötétségben van. Szokták mondani, hogy a fotokatódot még kikapcsolt tápfeszültség esetén is óvni kell az erős fénytől (napsütéstől). Ha a működő cső katódjára nagyon gyenge fényt engedünk megjön az anódáram. Kipróbálhatjuk például, hogy 0,3 mA nyitóárammal mekkorát világít egy LED 20 cm távolságba. Mielőtt persze összeraknánk a nagyfeszültségű tápot meg az osztót érdemes a csövet egyszerű fotocellaként kipróbálni, hogy egyáltalán működőképes-e. Fotocella anódnak az első dinódát használhatjuk. Ha van fókuszelektród, azt is kössük hozzá. Már 20-30 Volt anódfeszültséggel látnunk kell az áramot.

 

Felhasznált irodalom:
[1] PHILIPS Electron tubes Part 6, June 1970 (angol nyelvű katalógus, 16 oldalas gyakorlati bevezetővel, kb. 250 oldalnyi FES adatlap)
[2] Hartmann Werner, Bernhad Fritz: Fotovervielfacher und ihre Anwendung in der Kernphysik, Akademie Verlag Berlin, 1957, 185 oldal
[3] Valkó Iván Péter: Elektroncsövek és félvezetők, Tankönyvkiadó 1974, 766 oldal (16.2.A fejezet, mindössze 1 oldal)