A garázserősítő
Szabó Márk - marekocska

 

Legelőször is, a cím igényel egy kis magyarázatot. Nem garázst akartam izmosítani ugyanis, mindösszesen egy másodlagos rendszer kiépítését terveztem be. Történt ugyanis, hogy tartós használatra kölcsön kaptam egy falra szerelhető – és mint ilyen, csekély mélységű dobozba zárt – szélessávú hangfalpárt az öcsémtől, aki szeret minden ilyen dolgot összevásárolni. Mint az lenni szokott, erre azonnal beindul a „pákász” fantáziája, mely beindulásnak az lett az eredménye, hogy eldöntöttem, építenem kell egy egyszerű, olcsón összerakható, de jó hangú erősítőt. Az persze természetes, hogy ez csakis csöves lehet! CD játszóm ugyanis van, az is csöves (házilag átépített, de erről talán egy másik cikk keretében számolok be), kazettás deck is van és tuner is akad éppen. Egy ilyen „second hand” rendszer jó szolgálatot tehet, amikor az ember éppen a garázsban barkácsol, vagy forrasztgat, de vágyik a zenére. Persze mivel igényesek vagyunk, alapkövetelmény a szép megszólalás!
Tehát az ötlet adott, de mit építsünk? A döntést mindenképpen az irányelvek kielemzésével érdemes kezdeni. Tudnunk kell, mit várunk a készüléktől, ezeket fussuk át tehát a legelején. Az én esetemben ez így nézett ki:

  • Mivel nagyérzékenységű, szélessávú hangfalakat akarok hajtani vele és nem tervezek nagyszabású garázsbulikat, így a néhány wattos teljesítmény elégséges.
  • Kicsi helyen el kell férnie.
  • Nem lehet bonyolult, mert egyrészt az „megdrágíjja”, másodsorban pedig mint tudjuk, a legjobb dolgok mindig egyszerűek is egyben.
  • Megbízhatónak kell lennie, mert ugye nem szeretnék állandóan a munkapont beállításával vagy hasonlókkal bajlódni.
  • Olcsón, „otthon porosodó” alkatrészekből ki lehessen hozni.
  • És végül, de nem utolsó sorban jól kell szólnia!

A fentiek figyelembevételével megkezdődött az internetes keresés, információgyűjtés. A választás végül az úgy nevezett RH84 nevű projektre esett. Ez az erősítő kb. 4W-ot tud Single Ended üzemben, a megépítéséhez 3 cső + 1 egyenirányító cső kell, 3 trafó egy fojtó és egy fél marék alkatrész. A hálózati trafót erre a célra tekercseltettem, toroid magra, jelen oldal bakterével (Bozó Balázs Sensei), sőt a fojtó is innen van. A kimenőtrafók tekintetében több lehetőségünk is van, mivel bármilyen 5K primerrel rendelkező (és itt eltérés mutatkozik az EL84-hez való trafóktól, mert az 5K alacsonyabb terhelést jelent a megszokottnál), minimum 5W-os SE kimenő használható. Az internetes fórumozók általában Hammond trafókat használnak, vagy régi csöves cuccokból bontott „vintage” trafókat, én egy jó ismerősöm segítségével Japánból hozattam a trafókat, melynek összköltsége így sem érte el a 100 dollárt a párért. Természetesen itt az elektroncso.hu oldalon (bakterisztán?) is lehet rendelni hozzá kimenőtrafót. A csőkészlet sem túl bonyolult, mert szükséges 2db EL84, amely sokak szerint az egyik legzeneibb hangú végpentóda és nem is drága. Ezen kívül kell egy db. ECC81 és egy 5U4G (vagy 5U4GB) egyenirányítő cső a tápba. A munkapontot mindenhol katódellenállással állítjuk be, és nincs is rá soha gondunk. A fűtés mindenhol váltóárammal történik. A földelést csillagpontosan oldottam meg. A készülékház a keményebb dió, mert hogyan érhetjük el, hogy itt ne szaladjon meg a büdzsé? Én úgy oldottam meg, hogy elmentem a legközelebbi reklámtáblás céghez, ami szerencsére 3 perc járóföldre van az munkahelyemtől és ott addig keresgéltünk a hulladék anyagok között, amíg nem találtunk egy olyan darab pezsgőszínűre anodizált 1,5mm-es alumínium lemezt, amelynek a mérete elégséges volt a készülékházhoz. Ezért mindjárt fizettem is egy igen megterhelő, 1500 Ft-os összeget.

garázserősítő EL84SE
1. ábra: kapcsolási rajz

Előzőleg megterveztem a készülékházat úgy, hogy egy A4-es lapon elhelyezgettem a trafókat, a csőfoglalatokat és az összes nagyobb alkatrészt, vagyis szó szerint papírra vetettem a topográfiát :). Az így „összedobált” erősítő alaplemeze (sasszi) 32cm x 22cm méretűre adódott, és ugye értelemszerűen az alsó zárólemez is ekkora. Az előlap és a hátlap 32cm x 5,5cm lett. Ezeket a lapokat és az alaplemezen található kivágásokat a csőfoglalatok számára egy ismerősöm vágta ki házi építésű CNC gépével pár sörért. Az oldallapokat magam vágtam ki a legutóbbi hangfalépítésből megmaradt bambusz bútorlapból, ami nagyon tetszetős anyag, és kezelni is csak egy leheletvékony olajréteggel kell csupán! A fa oldallapok tartják össze az egész konstrukciót úgy, hogy gyakorlatilag ehhez van rögzítve oldalankét egy-egy faléc, az alu házelemek aztán ezekhez a „sínekhez” vannak csavarozva.

garázserősítő EL84SE: belvilág
2. ábra: garázserősítő EL84SE - belvilág

Ezen kívül az elő- és hátlapokhoz is szegecseltem síneket, amelyekre a felső és alsó lemez hosszú élei támaszkodnak és oda is vannak csavarozva. A készülékház így bármikor atomjaira szedhető, ha erre szükség lenne, de elég stabil ahhoz, hogy az alkatrészeket megtartsa (ilyenkor tudjuk előnyét élvezni a kicsi kimenőknek). A kivitelezésnél csak arra kell figyelni, hogy ne csavarodjon el a készülékház, tehát hogy az összes éle a vele szemben lévő éllel párhuzamos legyen. Persze lehet úgy is csinálni, hogy a teteje+eleje+hátulja egy darabból van hajlítva, de ahhoz olyan anyag kell, ami nem repedezik és persze hajlítógép.
A kapcsolási rajz végerősítőként mutatja be az erősítőt, de természetesen megépíthető integráltként is, mintahogyan nálam is ekképp épült föl. Ez esetben egy bemenetválasztót és egy kb. 100K-s sztereó potmétert kell beiktatnunk a bemenetre (de természetesen az 1M rácslevezető ellenállást is tartsuk meg). A táp alkatrészeit a következőképpen szereltem: a fojtó a házon belül van elhelyezve (ennek méretét figyelembe kell vennünk a készülékház magasságának tervezésekor, hogy elférjen benne), az elkókat F.BS ragasztóval ragasztottam be a készülékbe. A táp kapcsolását én annyiban módosítottam, hogy a puffer elkót áthidaltam egy kb. 200K Ohmos 2W-os ellenállással, amit a szakirodalom „bleeder”-ként tárgyal (a képen látszik). Ez arra jó, hogy amikor kikapcsoljuk az erősítőt, a puffer elkót 1-2 perc alatt teljesen kisüti, így nem érhetnek kellemetlen meglepetések, ha véletlenül hozzányúlunk az elkóhoz (legjobb, ha soha nem nyúlunk hozzá!!!) Az erősítő többi részének szereléséhez egy maradék NYÁK lapból vágtam ki egy megfelelő méretű darabot, a fóliaoldalon csiszológéppel (dremel) „forrfüleket” martam ki olyan módon, hogy csiszolással távolítottam el a fölösleges fóliarészeket meghagyva a forrfelületeket. Ezt csavaroztam a sasszihoz és ide (és részben a foglalatokra) forrasztottam az egész elektronikát, valamint ide vannak behuzalozva a kimenők és a csövek.

garázserősítő EL84SE: forrléc és légszerelés
3. ábra: garázserősítő EL84SE - "forrléc" és légszerelés

Az ellenállások olyan márkájúak, amilyeneket találtam, de mindenképpen meghálálja magát a jó minőségű alkatrészek beépítése. A csatoló kondi esetében is van elég nagy mozgásszabadságunk, legyen minimum 0,22uF, de ha 0,33 vagy 0,47uF-os van kéznél, az sem baj. A huzalozás kesze - kuszasága senkit se zavarjon, amellett, hogy egy amatőr készítésű erősítőben ez szinte elvárás, az együttfutó huzalok egymásra gyakorolt hatását is kiküszöbölhetjük…mert nincsenek együtt futó huzalok.
A trafókhoz lakatos készített nekem általam megtervezett formájú és méretű fedődobozokat, amit kalapácslakkal festettem be és a sasszihoz csavarozással rögzítettem. Miután minden készen volt, még egyszer átnéztem a huzalozás helyességét. Én ezt úgy szoktam csinálni, hogy nem aznap ellenőrzök, amikor forrasztok, hanem legalább egyet alszok rá és másnap (vagy több nap múlva) végigmegyek az egészen a kapcsolási rajzzal a kezemben. A csőfoglalatok bekötését kétszer is ellenőrzöm, szemrevételezéssel (organoleptikusan) is csekkolom és műszerrel is kisípoltatom. Ha így is – úgy is helyesnek találom a bekötést, csak akkor lépek tovább. Amikor mindent leellenőriztem és minden jó, akkor előbb a tápról lekötöm az erősítőt és a tápot megmérem magában. Amikor stabilan beáll a feszültség, ami terheletlenül persze magasabb lesz, bekötöm és műszerrel leellenőrzöm a fűtéseket is. Amelyik fűtés túl magas feszültségűre adódik, ott előtét ellenállással lehet beállítani a megfelelő értéket. A belvilágot mutató fotón a puffer elkó mellett látszik a 2db 5W-os ellenállásból összerakott előtét. Ha minden okés, bekötöm az anódokat is, ráteszek egy hamis terhelést a hangfalkimenetre (8 Ohm / 5W ellenállás megteszi). Ezt a lépést soha ne felejtsük ki, mert egyébként könnyen tönkre tehetjük a „drága” kimenőinket! Még egy utolsó pillantást vetek rá, és bekapcsolom. A kezem persze a kikapcsoló gombon van, mert ha valami elkezd füstölni, vagy dől a készülékből az „amperszag”, akkor gyorsan le kell kapcsolni. Ha nem füstöl, és nem szaglik 1-2 perc működés után sem, akkor megmérjük műszerrel az anódfeszt, aminek kb. 300V-nak kell lennie. Megmérhetjük a feszültségesést a katódellenállásokon is, erre ugyan nincsen adatunk, de az ECC81 esetében a -2, -3 V-os tartományba kell esnie, és mindkét csőfélnél kb. ugyanakkorának kell lennie. Amikor én először kapcsoltam be az erősítőt, aminek a bemenetére egy CD játékost kötöttem, a kimenetére pedig az ominózus szélessávú hangfalakat, hatalmas csend fogadott. Megijedtem, hogy benéztem a kimenőtrafó bekötését. De persze hamar kiderült, hogy a CD játékos a ludas, az nem adott ki hangot magából, mert a tunert bekötve a helyére, megszólalt a cucc. Ekkor már az előbbi síri csendnek is nagyon tudtam örülni, mert kiderült, hogy elsőre búgásmentesre sikerült megcsinálnom az erősítőt (azok e kesze – kusza huzalok). Még a váltófűtés sem szólt bele a csendességbe. Ebben bizonyára szerepet játszott a csillagpontos földelés is, ugyanis a földeket egy pontban, a hálózati aljzat közvetlen közelében közösítettem a sasszin és a védőföldelést is ide kötöttem.

garázserősítő EL84SE: csillagpont
4. ábra: garázserősítő EL84SE - csillagpont

Szóval az erőlködő erőlködés mentesen működik. És a hangja? A hangja pedig nem rossz. Bővebben? Jó. Nagyon jó. Összehasonlítva a nagyobb testvérrel, ami egy 300B-vel megvalósított, amorf magos kimenővel „ápgrédelt” Single Ended erősítő, azért elvérzik, de érdekes módon nem annyival, amennyivel számítottam rá (de azért éppen eléggé, hogy a fő erősítő a nagytestvér maradjon). A tere kevesebb, levegőből sincs annyi, a mélyek is kicsit szundikálóbbak, és összességében nem annyira kulturált és varázslatos, de hozza mindazt, amiért a csöves erősítőket szeretjük és az átlagnál kicsit magasabb színvonalon ráadásul. Ha össze kellene foglalnom, akkor ez egy „jó zeneipari szakmunkás”, hogy gitárművész barátom szavaival éljek. És szenzációsan olcsó!

garázserősítő EL84SE: Dávid és Góliát, jól megférnek egymás mellett
5. ábra: garázserősítő EL84SE - Dávid és Góliát, jól megférnek egymás mellett

Miután egy ideje használom ezt az erőlködőt és már megismertem a hangját, sort kerítettem egy csőcserés gyorstesztre is nemrégiben. Az előerősítő cső végig SIEMENS ECC81 volt, a felhasznált végcsövek pedig:

És a végeredmény: legjobbnak a szovjetet hallottam, kerek mélyek, szép magasak, jó női vokál. Jó tér, sok levegő. Tetszetős, telt hang, bár nem neutrális. Ezt követte a Telam, mindent hozott, amit a szovjet, de mindenből kevesebbet. Mintha a szovjet kicsinyített mása lenne, talán magasban hozta ugyanazt, vagy egy picit többet. A Tungsram fej - fej mellett haladt a Telammal, de attól minden tartományban picit butább, vékonykább volt, a tér és a levegő a Telam szintjén maradt. Legutolsónak a Miniwatt futott be, bár a magasai és a vokáljai mértani pontosságúak voltak, a mélyeinek csak a körvonalait lehetett … érezni, mert hallani sajnos nem lehetett őket. Valahogy a „nagyot akar a szarka, de nem bírja a farka” mondás jutott eszembe. Lehetséges, hogy egy más előerősítő csővel, egy más erősítőben jobban szerepelt volna, de itt elvérzett.
És akkor jöjjön a konklúzió. Érdemes volt belevágni? Jól végződik ez a mese? A válasz határozott igen! Ez az erősítő azt hozta, amit elvártam tőle. Viszonylag nagy alkatrész-választási szabadság mellett egy jó hangú erősítőt hozhatunk össze, és a megépítése sem ördöngösség. Garázserősítőm már van, most már jó lenne egy garázs is.

Üdvözlettel: Szabó Márk – marekocska

Figyelem: Aki nem épített még csöves elektronikát és/vagy nincs tisztában Ohm törvényével, vagy egyszerűen csak fakezű, az inkább bízza másra az erősítő összeforrasztását és beüzemelését, mert adott esetben az életével játszik!