Impulzusmodulátor tetródák
Szuhay Péter

    Csövek képei:
  • A képek a szerző felvételei.


Még boldogult ifjúkoromban vettem az első példányt, azt hittem, hogy közönséges kisadócső. Meg is próbáltam felfűteni, el is pattant a búrája, azóta csak szép, ez a gmi83 (a cirillbetűket latin kisbetűvel szoktam átírni). Később az egykori Ezermester boltban vettem ugyanennek a tipusnak egy korszerűbb változatát, ez van az 1 kép jobb szélén. A szovjet ipar ennél kisebb és nagyobb hasonló célú csövei lassan kirajzolták a "méretsort" (1, 2 és 3. képek). Sok-sok évvel később érkezett be a gmi83 tetródának az NDK és végül magyar változata, ez adta a lökést ehhez a kis íráshoz.

Az impulzusmodulátor tetródákat arra használják, hogy a radarban a teljesítményoszcillátorra egy pillanatra rákapcsolják a táplálást. Kilovoltokról és Amperekről van szó, de csak mikroszekundumokra. A hatalmas anódfeszültség megmagyarázza, hogy triódával nem is próbálkoztak. A kiemelkedő csúcsáram diktálja, hogy oxidkatódos legyen a cső. A kifejezetten kapcsolóüzemű működés (leegyszerűsítve vagy áram van vagy feszültség, egyszerre a kettő sosem) miatt általában nem túl masszív, sugárzással hűlő anód is elegendő. Kivétel a legnagyobb típus, a 3 és 4. képeken szereplő gmi2b, ennek a radiátorát levegővel fújták.

Azt hinné az ember, hogy ezeket a csöveket nem is lehet értelmes (HIFI) célra használni, de úgy túnik mégis: Az SRS454-ről találtam statikus adatokat (ezzel mérhetjük ki, megvan-e az emisszója). 400 V anódfeszültség és 200 V segédrács feszültség mellett 100 mA anódáram elérhető, ez 40 W anód disszipáció, belül a megengedett 60 Watton, szerény 11,5 mA/V meredekséggel. Legfeljebb az zavaró, hogy a beküldött fűtőteljesítmény 58 W, szemben mondjuk egy EL34 tíz Wattjával.

A közfogyaszási elektronikában egykor használatos csövek közül a tévékészülék sorvégcsöve hasonlít legjobban az impulzusmodulátot tetródákra. Legfeljebb nem találjuk meg a katalógusban a nagyon rövid impulzus alatt kihúzható katód csúcsáram értékét. Kivonatos adatok a képeken szereplő tetródákról:
típus anódfesz katódáram idő
gmi5 (ГМИ-5)20 kV16A3 us
gmi6 (ГМИ-6)4 kV8A5,2 us
gmi83 (ГМИ-83)20 kV15A1 us
gmi90 (ГМИ-90)33 kV40A0,5...2,5 us
gmi2b (ГМИ-2Б)32 kV90A0,3...2 us
A gyűjtő számára ezek a tetródák csak szép, dekoratív darabok. Tanulságos lehet egymás mellé tenni a hasonló adatokkal rendelkező, más-más gyárban és országban készült példányokat, ahogy az 5. képen is látszik. Hasonló teljesítményt hasonló méretű anóddal lehet eldisszipálni, de a rögzítések, a szigetelők teljesen mások.

 

Felhasznált irodalom:
[1] PHILIPS elektroncső katalógus, Receiving Tubes kötet, 1970 április
[2] Mashpriborintorg kétnyelvű elektroncső katalógus, 2.kötet, évszám jelzés nélkül
[3] RFT Spezialröhren katalógus, 1963