A kör.
(Avagy hogyan építsünk erősítőt székülőkébe)
Krasznai István
RTV Műszerész, Ipari Elektronikai Technikus


A 6AS7G csöveket, mint kettőstriódákat inkább Kimenő Transzformátor Nélküli (OTL) kapcsolásban, fejhallgató erősítőként szokták hasznosítani. Én viszont, mivel a két csőfél közös anóddisszipációja 26W, nem szerettem volna elpazarolni ezt az energiát.

Kör (6AS7 - 6H5С, 6SN7GT - 6H8С) SE erősítő

Úgy döntöttem kipróbálom Single Ended (együtemű) kapcsolásban teljesítmény végfokozatként mire képes.

Az akkoriban megismert SRPP előerősítő kapcsolástechnika beindította fantáziámat, és már semmi nem tántoríthatott el attól, hogy ez hajtsa meg a 6AS7G-ket.
A választásom egyszerű; legyen oktál foglalatos, és minél látványosabb, hasonló paraméterekkel rendelkezzen, mint egy ECC82, vagy 83.. hát persze , hogy ismét 6H8C (6H8S/6Н8С/6SN7GT)!

A választásom egyszerű; 6N8S

A 6AS7G kettőstrióda párhuzamba kapcsolása, és a visszacsatolás kihagyása szándékos volt. Úgy voltam vele, hogy ha nem gerjed, és nem torzít, akkor szabadon hagyom.
A rém egyszerű kapcsolástechnika, és az alacson alkatrészigény nem csak gyorsan összeszerelhetővé és olcsóvá tette az erősítőt, de a hangjába sem avatkozik be feleslegesen. A 150V-os anódfeszültségnél közel -50V-os rácselőfeszültség szükséges a végtriódák közös 70mA-es nyugalmi áram beállításához. A kényszerűség, és a potméter kontakthiba kiküszöbölése vitt rá arra, hogy a tápegységben különleges megoldáshoz nyúljak; A fűtésből, egy 9 tagú kaszkád feszültségsokszorozóval állítom elő a -60V-ot.

Jól sült el a dolog, mert így lépésekben bár, nem olyan finoman, de stabilan lehet beállítani a munkapontot.
Az anódkésleltetés ismét áteresztő csöves, mert aszimmetrikus tekercsből Graetz híddal egyenirányítva kapom a működési feszültséget, ezzel viszont megúsztam két nehéz és csúnya fojtótrafó használatát.

Működése egyszerű; Az SRPP kapcsolásnak köszönhetően a két teljesen egyforma csőfél és az azonos katódellenállásoknak köszönhetően a kimenet féltápra áll be, ez esetünkben kb. 100V. E közös pontról kicsatolva, és egyben egyenfeszültség szempontjából leválasztva jutunk el a már negatív rácselőfeszültséggel beállított munkapontú végtriódához. Ennek a kettőstriódának az anódkörében helyezkedik el a kimenőtrafó, mely az "A" osztályú üzem miatt légréses kivitelű illesztőtranszformátort igényel. A kimenőtrafó kb. 500 ohmos impedanciát illeszt a 8 ohmos terheléshez. Ez ideális, a próbák szerint - legjobban a párhuzamosan kötött csőhöz.
Ehhez 8:1-hez arányú tekercselést kellett készíteni a 13cm2-es vasra, 10 menet/volt voltonkénti menetszámmal.
A kimenőt 10W-ra méreteztem, viszont az erősítő nem nagyon akarta kihasználni, mert 10% torzítással csak 7W-ot tudott 8 ohmon, 1% torzítással pedig csak 5W-ot.
Persze nem keseredtem el, mert a hangja kárpótolt, a mélyhang átvitele káprázatos (köszönhető a vaskeresztmetszetnek) a magasak pedig az osztott tekercselés segítségével maradéktalanul jelen vannak a hangképben.

Ebből kifolyólag tudom mindenkinek ajánlani , ha ilyen cső kerül a kezébe, ne pazarolja el fejhallgató erősítőnek, hanem építsen belőle Párhuzamosan kapcsolt SE-t, vagy akár a két csőfelet egymás ellen fordítva akár ellenüteműt is.

A Single Ended 6AS7G kimenője 13 cm2-es EI 66-os vasra készült. Primer menetszáma 640 menet, 0,4mm-es rézhuzalból. A szekunder menetszám 88 menet 0,9 mm-es rézhuzalból. Tekercselése egyszerű, 3-3 rétegben került fel a csévére a primerrel kezdve, felváltva, soronként szigetelve, egyoldalról lemezelve. A légrés pont két réteg 80 grammos nyomtatópapírnyi vastagság. Ekkorával volt a legjobb a frekvencia-átvitel, és a legkisebb a torzítás.

Meghallgatás, teszt:
A 6AS7G SE meglepett, de nem akkor amikor először bekapcsoltam, mert akkor valahogy erőtlennek tűnt, de ez csak annak volt köszönhető, hogy a teljes sávban abszolút lineáris, és egyforma az erősítése. Más hanganyaggal, teszt CD-vel nagyon megindult, még a mélyhang átvitele is kielégítő lett. (A tesztekben a két korábban épített erősítőmmel mérkőzőtt: lásd. Itt) A PP-k hez képest, a kis teljesítményéhez hozzá kellett szokni, azért 30-40W-al szinte fel sem veheti a versenyt, de 5 wattig ő vitte a pálmát.
Levonva a következtetéseket a szívemhez - ha kis hangerő is elég - az SE állt a legközelebb, ha hangerő kellett, akkor a 6L6GC, mert ő volt a legterhelhetőbb.
A meghallgatáshoz megforgatott előadók,: Diana Krall, Magna Cum Laude, Republic, és ENYA. Majd Soltész Rezső teszt CD-je. Ami a fényből hangot csinált; THOMSON LAD 300, és ami a fülünkbe duruzsolt; KODA AV706F