Egycsöves telepes AM vevő
Bozó Balázs

Gyerekként, egyik kedvelt - és persze titkos - időtöltésem volt, hogy otthon a padlásra felszökjem. Mint egy Indiana Jones, kerestem, turkáltam - a másoknak csak lomok között -, de nekem kincsek voltak.. Szerencsére olyan házban nőttem fel, ahol voltak régiségek, ahol a padlásról ódon szag és a múlt illata áradt, persze némi porral átitatva. Egy – egy régi könyv lapozásakor még most is olyan áhítat kerít hatalmába, hogy alig bírok a betűkre és az olvasott anyag értelmére koncentrálni. Mint ahogyan Puskin írja Titkos naplójában, „Minden könyvnek sajátos illata van: amikor kinyitsz egy könyvet és beszippantod az illatát, érzed a nyomdafesték szagát, amely minden könyv esetében más és más.” [2] Bár ezeket a szavakat Puskin az új könyvekre érti, a régi könyvekből, ezen felül még a patinás öregség és annak illata is árad.

Az egyik ilyen felfedező utamon találtam rá a „Kis Rádiókészülékek építése, működése” című könyvre a sorozat még néhány tagjával együtt. Maga a könyv formája is rabul ejtett, hiszen terjedelme csak 10cm x 14cm, mint egy zsebkönyv. Nem tagadhatom hasonlóan mély benyomást tett rám a sorozat másik tagja is, amelynek címe a „Kis Gőzgépek Házi Készítés”. Még a mai napig is vadászom az ott javasolt töltényhüvelyt, mely a henger lenne. (37mm hosszú és 8mm belső átmérővel rendelkezik) Sajnos a vadásztöltényeket már az én koromban is, és most is műanyagból készítik. Azóta szert tettem még két tagjára a sorozatnak. Ezekbe szintén sikerült beleszeretnem. Csak a teljesség végett sorolom fel őket, bár ezek már újabb kiadásúak (1958 és ’59), és a kiadójuk is más (Táncsics), de a sorozat is, és a méretük is azonos. Makai István: Kis hangerősítők; Rátkay György: Tegyük korszerűbbé rádiókészülékünket.

A felfedező útjaim alkalmával megtaláltam apám detektoros rádióját és nagy nehezen rávettem, hogy a padláson összetekerve tárolt 35m hosszú antennadrótot húzzuk ki és helyezzük üzembe. Az egyik vasárnap szántunk időt erre, és kipróbálva a detektoros vevőt megismerhettem a külső áramforrás nélküli rádióvétellel. Mondjuk Szentesen, az Adó pár kilométeres körzetében, ez nem volt nagy művészet. Az antenna igazi hatása azonban a nagy rádión mutatkozott meg (Mozart), amely így felszerelve úgy harapta az adókat, mint hajó a hullámokat. Az említett Mozart rádiónak többet is köszönhetek, mint a hullámvadászat élményét. A kerek formájú, lóhere alakú varázsszeme sokkal hamarabb elbűvölt, mint, hogy a csövek szerelmesének mondhattam volna magam. Az erősítők világába tett kirándulásaim alkalmával sokáig tudattalanul is etalonnak számított az A osztályban működő EL84-es végerősítő és hangszóró rendszere. Ráadásul az sem volt utolsó látvány, amikor a hátlap résein belesve, láthattam a számtalan csövet fűtve, működés közben. Nem kizárt, hogy ezek az élmények okozzák a mai napig is tartó elkötelezettségem a csövek mellett.

A megépített rádió

A megépített rádió

A megépített rádió

A kis telepes rádió áram ellátásáról természetesen telepek gondoskodnak. A fűtésről egy tölthető ceruza elem, míg az anód feszültségről és a segédrács feszültségéről 3db sorba kapcsolt 9V-os elem. Az anód, az így adódó 27V-ról táplálódik, míg a segédrács a két elem megcsapolásánál adódó 18V-ról. A fűtő elem egy elemtartóban kapott helyet - mert van ilyen, de a 9V-os elemekhez nincs elemtartó, így az elemekre tépőzár egyik felét ragasztottam, míg a tépőzár másik felét az alaplapot adó nyáklemezhez. Így az elemek egyszerűen kivehetők és cserélhetőek, ugyanakkor a doboz aljában elférnek, nem kell külön vezetékkel a készülékhez kapcsolni, mint az ábrán jelölt. Bár ha tudnék szerezni olyan régi selyem szigetelésű vezetéket biza adnék neki valami funkciót. (A modern vasalózsinor bár úgy néz ki, de már régen műanyagból van és nem olyan a drejót esése mint akkoriban, így nem építhetem be.) Én ugyan 3,5"-os Jack dugot építettem be a fejhalgató számára, de ez ne tévesszen meg senkit. A rádió és a végcsöve az az egyetlen DLL101 nem igazán rajong az alacsony ellenállású fejhallgatókért, vagy fülhallgatókért, hanem a legalább 600 ohmos típusokat kedveli, még ha az telefon hallgató is. Tehát nem vezet nagy eredményre a számítógépből, vagy iPod-ról átdugott füles, ha csak nem valami jobbat használtunk magasabb impedanciával.

A doboz nem véletlenül lett nagyobb mint kellet volna, még erőssen gondolkozom, hogy kiegészítem egy hangszórós vételt lehetővé tevő erősítőn. Ez a doboz ma még üres helyére kerülne, de ez még a jövő zenéje.

Felhasznált irodalom:
[1] Makai István:Kis Rádiókészülékek építése, működése. (Népszava 1956 Bp. Kiss Technikus Könyvtár sorozatban.)
[2] Alekszandr Szergejevics Puskin:Puskin titkos naplója (Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft. Debrecen, ISBN9635960549)